Race report – Ironman 70.3 Jönköping

Peter har representerat Östersund Triathlon i Sveriges första Ironman 70.3 event som ägde rum i Jönköping den 10 juli.
Här kommer hans tävlingsrapport!

Fredag
Packade in familjen i bilen tidigt fredag morgon och körde i princip non-stop för att komma ner till race briefing och registrering. Släpper av familjen på hotellet och drar in till Jönköping för att regga mig och gå på briefing.

Peter1

Har varit lite opepp pga osäkerhet kring vaden och halvtaskig träning under våren. Börjar dock tagga upp när jag knallar runt på expon och målområdet.
Kan nog bli rätt bra ändå!

Målområdet är i fina Rådhusparken precis bredvid simstarten i Munksjön. Musiken pumpar och hela Jönköping andas race. Kollar in banan lite snabbt och den är löjligt enkel. Rakt ut 925 m, ta vänster 50 m, sen rakt hem igen. Som killen sa på briefingen. ”If you get lost on this swim, you are forever banned from Ironman!

Peter2

Lördag

På lördagen checkar jag in cykeln och så drar vi till en närbelägen sjö för lite sol och bad (och en sista simtur innan racet). Pizza Hut får stå för uppladdningen på kvällen . Messar och snackar även en del med Niklas Sundin som ska filma tävlingen och som undrar om jag vill ta med en GoPro på löpningen. Absolut, men måste isåfall få ok från organisationen eftersom det uttryckligen står No GoPro i reglerna. Han lämnar över kameran så jag har den ifall vi får ok på det.

Söndag

Söndag morgon upp tidigt för frukost och in till transition för sista fixet. Pumpar däck, lämnar flaskor och energi. Kollar vägen genom transition. Får även klartecken för GoPro av högsta hönset himself, Christian Kirchberger. Han lovar att ta hand om det om jag skulle bli diskad pga kameran.

Dags för start. Rullande start och vis av tidigare simningar ställer jag mig rätt långt bak. 40 min skylten. Sticker iväg och det känns bra! Ingen trängsel, spikrak bana. Möjligen en liten miss att ha gula bojar OCH gula badmössor, men det ordnar sig. Har ingen koll på tiden men det känns bra. 500m löpning till transition. Toste springer med vid sidan om hela vägen och hejar! Hämta påsen, byta om och bort till cykeln. Får då veta att jag simmat på 37min. 8 min bättre än Vansbro förra året! Känns bra!

Peter3

Ut på cyklingen. Har nog inte riktigt insett vad 850 höjdmeter innebär. Jämförelsevis är väl Kalmars bana kanske 150-200 höjdmeter på dubbla distansen. Vet att första och värsta backen kommer efter ca 8km. Drar på fram till backen och tar det lugnt uppför för att inte bränna benen totalt. Drar sen på igen tycker jag.

Peter4

Kör om en massa folk, men alla dessa småknixar tar ut sin rätt. Jag blir omkörd uppför och kör om utför och på platten. Efter ett tag samma folk runt runt. Ser brorsan med sin kamera lite här och där utefter banan. Sista 30 när det ska gå lätt utför är det motvind istället. Kommer in till växlingen med riktigt stumma ben.

Ska vara en lättlöpt bana, men benen är inte med mig. Går ändå ut rätt hårt för att komma igång, men det släpper aldrig riktigt. Grymt bra pepp från familj och publik utefter banan och särskilt inne i stan.

Peter5

2,5 varv senare in på ”The magic carpet”. 

Peter6

Peter7

Sammanfattningsvis en riktigt enkel och bra simning. Spikrak och inga vågor. Lite långt till T1. Cyklingen är grymt fin (om man tittar upp), men jobbig. Löpningen är platt och snabb om man orkar, och man springer genom staden på många ställen och där är det packat med publik. Kalmar har fått en konkurrent när det gäller publikstöd. Inte vidare nöjd med tiden, men kul att köra på hemmaplan och ett mkt bra arrangemang. Inte alls omöjlig att det blir revansch nästa år, men då med många varv i Härkebacken i benen.

/Peter

No comments yet.

Kommentera